Mates Brno na Smrku

Logo článekPE33 není pro mě tak úplně obyčejný závod. Jednak to bylo přibližně před dvěma lety, co jsem přišel na chuť vysílání na CB a koupil si svou první stanici abych se hned přihlásil s bráchou a dětmi jako expedice Mykuna na 9. ročník PE33. Skončili jsme na čestném posledním místě, ale je třeba poznamenat, že hlavně kvůli 3 nesprávným zápisům v deníku (např. nám nelezlo do hlavy, proč musíme psát „/p Kleť“, když expedice se už jmenuje „Kleť“! No posuďte sami: Deník expedice Mykuna PE33/2016. V té době jsme měli narychlo zkonstruované 2 antény – drátový dipól a nevyladěného slimáka, kterému jsme vdechli život až v červnu 2017 sériou zkracování, která byla úplně proti tomu, co se psalo na netu, zejména délka přizpůsobení u konektoru. A jako třetí anténu GPA 27-45 od Siria. Slimák byl k ničemu, expedici Golf jsme dělali na drátový dipól s reportem 23, ale přijímal poměrně dobře. Nejlépe přijímala i vysílala GPA, ale Chip Nové Město nám hned říkal, že se mu zdá divné, aby spojení na 10 km bylo jen signálem 6. Pravda je, že PSV u té antény se nám za celý závod nepodařilo dostat pod 2.5. I tak jsme po přesunu na holý vrchol kóty 770m mezi Fryšavou a Medlovem a zvednutí antény do 12m nakonec vydřeli spojení 207 km na Velkou Lúku. Nikdo naši volačku neznal, takže u reportu 30 od Jana Nové Zámky došlo i na hláskování. Řvali jsme nadšeni do vysílačky „M jako Medvěd, Y jako Yveta, K jako Kocour,…!“. Jo, přesně takové byly mé začátky ve Vaší komunitě. Byl jsem ale nakonec z expedice Mykuna jediný kdo u záliby zůstal. Jinak, druhou a třetí jmenovanou anténu můžete vidět i na dobové fotografii z roku 2016. Dipól visí z trojnožky doleva, u bílé izolačky je napájen.

2016-09-17_08-59-19_hdr

Další rok byl ve znamení nasazení upraveného slimáka. O strastech a radostech PE33 na Slamníku jsem psal před rokem: Mates Brno na Slamníku. Staronová anténa a skvělá kóta mi nakonec v té době pro mne i nečekaně vynesla 3.místo.

Rok se s rokem sešel a máme za sebou další PE33. Termín se ostatním členům expedice Mykuna kříží s termínem splavu Vltavy, takže je otázka, jestli se ještě tato volačka vrátí na pásmo. Hledal jsem kótu, ze které bych pokryl místní stanice od Olomouce a Šumperka po Ostravu a vzdálené stanice ve všech směrech. Tentokrát prst skončil na Smrku (1276m, JN99EM), určitým vodítkem byl i deník expedice Beskydy, která z tama vysílala v EBH (deník expedice Beskydy z EBH 2018). Když se teď tak dívám, jejich deník je nakonec velice podobný mému. Přidal jsem jen 47km k top DX spojení s Radegasty na Dyleň a v 16-hodinovém ligovém okně budu mít možná o 20 spojení méně. I mě se povedlo spojení do Krušných hor, na Liptov a Úhornianske sedlo, Táňovo nebo Skalnatou v Malých Karpatech.

smrk_mapa
Smrk a nejbližší okolí

Jak to teda z mého pohledu letos celé probíhalo? Bojová nálada se dostavila už v momentě přihlašování. Prošvihl jsem možnost mít volačku EC-5 nebo 6. Hrozilo, že prošvihnu možnost získat volačky EC-9 nebo EC-10. Oproti volačce EC-47 (já vím, taková nebyla), má ta první polovinu slabik. Než vyslovíte tak dlouhou volačku, ostatní už mají 2-3 spojení v kapse :-). Další „komplikace“ se dostavila cestou na úpatí Smrku, tentokrát výjimečně z Prahy. U Vysokého Mýta byla havárie a i pro neznalost místních poměrů jsem prošvihl objížďku po lokální silnici a čekal víc než hodinu v koloně. Taky mě zlákala projížďka mě do té doby neznámým Štramberkem (jo, uši znám) a tak jsem se chvíli ještě motal autem po místních silnicích tam a v Kopřivnici. Ve výsledku to znamenalo, že jsem vyrážel na kótu z Podolánek v 18:15. Výstup zahajuji u kříže (viz foto níže).

2018-09-14_17-30-56_HDR
Kříž s památníkem na Podolánkách.

Zdržení se pak projevilo tak, že když jsem věšel anténu a pokusil znovu po Skalnaté sfázovat dva slimáky a anténa neměla potřebné parametry, práskl jsem fázovací vedení do baťohu a ve tmě ještě budoval brloh a chystal večeři. Doma se ukázalo, že možná byla jenom chyba v 10 cm spojovacím kabelu se dvěma PL konektory, když mi jeden z nich při vybalovaní zůstal v ruce. Rychlé spojení na Faltus na Vysočině mi říká, že moje zbylá soustava funguje dobře a po pár hovorech na pásmu s místními CB-čkáři i expedicemi přijíždějícími na kóty se jde spát.

2018-09-14_18-55-37_HDR
Pohled ze Smrku na JZ
smrk_antena_sm
Anténa Slim JIm (slimák)

Noc z pátku na sobotu nebyla moc příjemná. Ne že by bylo zima, ale několikrát pršelo a pak mrholilo a ráno byla všude mlha, která dál sedala na všechno kolem. Při zaspávání v spacáku pod celtou a rádiem u hlavy jsem ještě instinktivně stihl zakrýt vysílačku bundou, ale baterky a solární panel si to odnesli 100% (viz obr.).

2018-09-15_08-52-46_HDR
Zátiší z akumulátory

Celé PE33 bylo pro mne tak trochu ve znamení Franty Hokej Baska z expedice Morava. Seděl na nedaleké kótě Beskyd, kousek od Bumbálky. Měli jsme to na sebe cca 15km, takže jsme se vzájemně podporovali, jeho energický přístup k závodu mě nakopával, když se mi nechtělo, občas se někdo poptal, jestli nevím, na kterém že to kanálu Franta vysíla, protože „na dvacítce není“. Vysílali jsme oba hned od 6:00 a spojení hezky přibývali. Hned z rána jsem se seznámil s Jindrou Karviná, který mi vysvětlil, co jsou to Karvinské plotkory. Kolečko kolem Franty Bludov jsem znal už ze Slamníku, tak jako i Dutou vrbu nebo Kotlík Trnky Brnky. Z dálky jsem sledoval přípravu na výjezd Mariána Strečno, který se mi ozval i z domu, podobně Topas Olomouc nebo Jura Benešov a další. Hned z rána potěšilo spojení na kontrolku expedice Pohádka na Svahovou a po chvíli i na Jindru Meclov, což bylo první spojení nad 400km na Čerchov. Na nejdelší spojení na Radegasty jsem musel ještě dlouho čekat. Na spadnutí bylo později i spojení na Železnýho dědka Litvínov, ale silnější stanice mě prostě k němu nepustili a později jsem tuto volačku už neslyšel. Ráno jsem poslouchal kolečko na kanálu 4 v Brně a hovory na místním kanálu 13 (přešli tam před několika měsíci z k19 a 20). Na účastníky se ale nedá dovolat, řekl bych, že mají zaskvelčovaný stanice. Vůbec, na závodech mě snad nejvíce mrzí nerealizovaná spojení se stanicemi, které slyším poměrně silným signálem. Tentokrát tomu tak bylo ještě několikrát, např. Radar Kasárna nebo Hiriburu Palárikovo. Velký dík patří kontrolkám za jejich neúnavnou práci. V jeden moment slyším MateseFM jak se ozývá šeptem. Praví, že mu na Mikulčáku zatrhli po desáté hodině vyřvávání na celé kolo :-). Potěší i několik spojení na Považí, např. s Martinem Trenčianske Teplice, kterí jede Lovím 33 jako Ls-25 nebo Satelitem Dubnica nad Váhom. Je mi trochu záhadou jak se vlny dostávají přes 1000m vysoký hřeben Javorníků na JV (viz panorama níže). Po chvíli přichází i volání z Liptova z kóty s „írečitým“ slovenským názvem Háj-Nicovô hned nad Liptovským Mikulášem. Mé první spojení snad v životě do téhle oblasti, pokud nepočítám vzdálenější a mnohem výš položené Štrbské pleso nebo blízký Choč o 1000m výše.

Pokud jde o mě, kolem desáté se dopouštím obrovské chyby! Čas obyčejně sleduji na mobilu. V osudnou chvíli se mi ale na něm zapli stopky, které neodpočítávali a ukazovali 00:04:00. A já nechtě zapsal tento čas jedné stanici a pak několika dalším odhadem o minutu, dvě nebo pět víc (odhadem proto, že pro zobrazení času je potřeba poklepat na obrazovku a čekat, taky šetřím baterku). Až pak mi docvaklo, že přece nemůže už být půlnoc a časy jsem přepsal, ale zase jenom odhadem. Uvidíme, jestli třeba špatně odhadnutý čas nebude v mém deníku činit nějaké potíže. Jediný, s kým se mi povedlo čas opravit byla nečekaně expedice Radegast, když zrána ke mě na 422km bušila signálem 6. Jak moc jsem se ve kterou hodinu činil ukazuje graf níže, i když teď se dívám, že končí půlnocí – žeby chyba v deníku nebo chyba programu DeníkCL6?

SMRK_Graf_time_JN99EM

Za těch více než 48h (i s cestou) se toho událo ještě mnohem víc, dobrého i špatného, ale ne všechno si teď už vybavuji.  Rozloučím se panoramou z místa vysílání a pár fotkama ze sestupu.

pan_big
Panoráma ze Smrku (1276m, JN99EM)
2018-09-14_17-59-43_HDR
Hřib
srdce_beskyd
Hotel Srdce Beskyd

Dík organizátorům, kontrolkám a všem protistanicím za <HANTEC ON>betelnó<HANTEC OFF> zábavu a MatesiFM, už teď se těším na 12.ročník PE33.

Mates Brno

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejhlasovanější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JanoKorňa
JanoKorňa
19. 9. 2018 8:49

ahoj mates, teda dva dni na samote u lesa (bez strechy)…….. sanka dolu sefe. uz som asi na to moc pohodlny.
– pokial ide o tych co pocujes a neda sa nich dobrejkovat-
1-mozno nemaju chut na kecanie z druhymi
2-ta naozaj nepocuju koli technickemu ruseniu ktore ich obklopuje v mieste bydliska. ja mam doma rusenie za 3-4s (niektori v panelakoch aj za viac)
raz sme skusali spojenie s kamaratom co byva za kopcom. ja som k nemu isel za 43 (pocul som sa v jeho telefone) a on u mna ani tuk, rusenie ho uplne prekrilo.

Matej Lexa
Odpovědět  JanoKorňa
19. 9. 2018 15:40

Ahoj Jano. No ja som na takéto spanie už dosť zvyknutý, ani nad tým príliš neuvažujem. Niekto sa ma pýtal, či sa nebojím rysov alebo medveďov. Prekvapivo, bolo sa možno treba báť skôr drónov, v piatok večer po zotmení vedľa mňa začal jeden krúžiť. Neviem, či videli, že si tam svietim baterkou alebo to bola len náhoda, ďalej sa už neukázal a ani ja som po ňom nepátral.

JanoKorňa
JanoKorňa
Odpovědět  Matej Lexa
20. 9. 2018 10:17

tak neakej moc divokej zvery by som sa nebal……a maco asi neutoci len tak z nicoho-nic na cloveka.
– ako vidim tvoje fotky, tak si fanda dratoviek, tak ti dam tip na dalsiu exp. ja mam od skipera dratovy gain-master a slape o poznanie lepsie ako dratova polka (napajana z konca)……samozrejme zaraky sa nedeju ale rozdiel to je.
chcel za nu 35E len za material. pod vekym javornikom (cca 1000m) som v pohode pocul rozpravku aj z pivom na zapade ciech. (dokricat sa mi podarilo len rozpravku)

Matej Lexa
Odpovědět  JanoKorňa
20. 9. 2018 10:45

Myslíš niečo takéto http://b1.ifrm.com/2510/101/0/p1016761/gainmasterdaten.jpg ? Bolo by zaujímave niekedy porovnať, napríklad na ďalšom „porovnávaní antén“, ako bolo tento rok, ak sa mi podarí toho zúčastnit. Uvidíme sa v Partizánskom?

JanoKorňa
JanoKorňa
Odpovědět  Matej Lexa
20. 9. 2018 13:12

presne to. lieta to z nej dobre. je lahka, zbalitelna do rupsaku, netreba ju ladit. ja ju vesiam na laminat, ale urcite by sa dala silonom vytiahnut aj na strom.
v partizanskom nebudem, ale prajem vsetkym prijemne stretnutie.